Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κοντά στην έσχατη λύση η κυβέρνηση-Πώς θα εφαρμοστεί

Με την εικόνα των αυτοκινήτων να εγκαταλείπουν την Αθήνα και με τον κίνδυνο ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί με γρηγορότερους ρυθμούς, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να λάβει την απόφαση, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία, να απαγορεύσει και να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.

Το ίδιο ισχύει και για την εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά που μοιάζουν, λόγω της μεγάλου αριθμού επισκεπτών, σαν να πρόκειται για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Για αυτό και η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Πλακιωτάκη και Νίκο Χαρδαλιά ήταν η απαγόρευση των ταξιδιών στα νησιά με ακτοπλοϊκά πλοία, εκτός των μόνιμων κατοίκων.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξει συνωστισμός και οι πολίτες συμμορφωθούν με τις οδηγίες των ειδικών, τότε τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα ληφθούν, προς το παρόν. Διαφορετικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να περιορίσει τη διασπορά του ιού, έστω και αν χρειαστεί να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις.

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου

Το Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει την ολική απαγόρευση μέσα σε 5 λεπτά. Θα χρειαστεί, όμως, η συνδρομή της αστυνομίας και του στρατού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζει την ελπίδα του «αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. Αν όλοι επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, περιορισμό στο σπίτι μας τότε δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα».

Ωστόσο, ο προβληματισμός φαίνεται να είναι στο εξής: Αν ληφθεί τελικά το μέτρο αυτό, τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν ήδη φύγει από την Αθήνα; Θα επιστρέψουν πίσω έχοντας άδεια ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για την επιστροφή τους ή θα παραμείνουν στις περιοχές που επισκέφθηκαν για όσο χρειαστεί;

Κυβερνητικές πηγές παράλληλα σημειώνουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται ως επιλογή και η απαγόρευση εσωτερικών πτήσεων στα πρότυπα της απαγόρευσης των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, στην περίπτωση που χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή δεν θα είναι απόλυτη. Πρόκειται να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο, στο οποίο επιτρέπονται κάποιες μετακινήσεις για πολύ συγκεκριμένους λόγους: εργασία, ιατρική βοήθεια, αγορά φαρμάκων, προμήθεια τροφίμων από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει επιβληθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τα μηνύματα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τους ειδικούς επιμένουν ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες θα είναι οι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Νέο «καμπανάκι» από τον πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολουθεί συνεχώς την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δύο μέρες πριν. Στο πρόσφατο διάγγελμά του είχε πει: «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ».

Αναρτώντας νέο βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός ζητά από όλους να δείξουν ατομική ευθύνη.

«Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι» είναι το μήνυμά του.

Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι! pic.twitter.com/nvzn2uFNmq — Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 20, 2020

«Μην πηγαίνετε στα χωριά»

Ωστόσο, ο προβληματισμός φαίνεται να είναι στο εξής: Αν ληφθεί τελικά το μέτρο αυτό, τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν ήδη φύγει από την Αθήνα; Θα επιστρέψουν πίσω έχοντας άδεια ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για την επιστροφή τους ή θα παραμείνουν στις περιοχές που επισκέφθηκαν για όσο χρειαστεί;

Ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις των συμπολιτών μας αντικοινωνικές:  «Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά. Θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό. Nα αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε από την πλευρά του: «Για να είμαστε όλοι εδώ την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ’ όπου είναι η καταγωγή του καθενός.  Αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και γενικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί».

Θέλω να απευθύνω ένα πολύ ισχυρό κάλεσμα, μια παράκληση προς όλους:δεν πρέπει να μετακινούμαστε,πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ’ όπου είναι η καταγωγή του καθενός διότι εκεί επιβαρύνουμε πολλαπλά την κατάσταση. — Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) March 20, 2020

Σχετικά